Overview
- Aktualizováno dne:
- 07/10/2025
Popis
Karczma Placek czy Golonka – vůně hor a poctivé kuchyně
V srdci horského městečka Szklarska Poręba, přímo u hlavní cesty na výpadovce směrem do Jelení Góry, se nachází místo, které si každý návštěvník zapamatuje nejen díky vůni pečeného kolena a bramboráků, ale především díky autentické atmosféře polské pohostinnosti.
Karczma Placek czy Golonka je tradiční horská restaurace, kde se čas zastavil u staropolských receptů, ale chuť zůstala naprosto živá.
Kuchyně patří mezi vyhledávané a oceňované v regionu a často bývá zmiňována mezi nejlepšími restauracemi v Polsku.
Tým zkušených kuchařů zde s láskou připravuje pokrmy, které vycházejí z původních receptur, předávaných z generace na generaci.

Atmosféra hor a dřeva
Uvnitř karczmy vás přivítá teplo dřevěných trámů, praskání ohně a vůně pečeného masa. Je to místo, kde se zastaví čas a kde se i obyčejný oběd mění v kulinářský zážitek.
Rodiny s dětmi, turisté po túře i milovníci dobrého piva tu nacházejí ideální odpočinek a radost z jídla, které má duši.
Restaurace patří mezi 100 nejlepších v Polsku dle hodnocení Poland 100 Best Restaurants 2025

To nejlepší z polské kuchyně
Základem menu jsou recepty předávané z generace na generaci. Mezi nejoblíbenější speciality patří:
- Golonka pieczona w warzywach – pečené vepřové koleno v zelenině, podávané s hořčicí, křenem a domácím chlebem.
- Placek po zbójnicku – slavný bramborák s vepřovým gulášem, paprikou, zakysanou smetanou a sýrem oscypek.
- Pierogi – ručně vyráběné pirohy s masem, se zelím a houbami, nebo na sladko se sýrem a jahodovým přelivem.
- Polędwiczka wieprzowa na placičkách s houbovou omáčkou – jemná vepřová panenka, která se rozplývá na jazyku.
- Żurek na zakwasie – tradiční kyselá polévka s bílou klobásou a houbami, symbol polských hor.
- Kwaśnica góralska – poctivá goralská zelňačka s žebírky, bramborem a domácím chlebem.
- A pro milovníky sladkého: domácí šarlotka s vanilkovou zmrzlinou a skořicí nebo sýrnik s jahodovým přelivem.
Umění poctivé kuchyně
Každé jídlo je připravováno z čerstvých, lokálních surovin – od horských sýrů oscypek až po maso z okolních farem. Všechna jídla se vaří pomalým způsobem, s důrazem na vůni, barvu a chuť.
Kuchaři věří, že dobré jídlo musí být upřímné. A právě díky tomu se Karczma Placek czy Golonka stala oblíbeným místem nejen pro turisty, ale i pro místní obyvatele, kteří se sem vracejí znovu a znovu.



Místo, kam se budete rádi vracet
Díky své výhodné poloze u hlavní silnice mezi Szklarskou Porębą a Jelení Górou je karczma snadno dostupná pro všechny, kdo projíždějí tímto oblíbeným horským regionem.
Ať už si dáte po túře horký żurek, sdílíte golonku pro dva, nebo si jen dopřejete dezert s kávou u krbu, z tohoto místa si odnesete víc než jen gastronomický zážitek – pocit domova v horách.
Karczma Placek czy Golonka – tam, kde se horská tradice mění v chuťový zážitek.
Autentická atmosféra, mistrovská kuchyně a teplo, které se nedá napodobit.






